AKTUELNO

Raspisivanje javnog konkursa za dodelu inovacionih vaučera, još jedan je pokazatelj da Srbija ozbiljno radi na podsticaju i razvoju inovacionih kapaciteta, koji će doprineti razvoju naše ekonomije i otvaranju novih radnih mesta, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je na predstavljanju programa inovacionih vaučera rekao da ključ za jačanje inovacionog ekosistema leži u jakoj vezi između nauke i privrede.

Kako kaže, cilj programa je da se ojača spona između istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća.

Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da u saradnji sa fakultetima i institutima, inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu -proizvod, proces, organizacionu strukturu, istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, naučno istraživačka zajednica Srbije pokazala je da poseduje izvrsnost, ali sada bi trebalo da pokaže da poseduje i relevantnost, odnosno da je značajna za društvo u kojem egzistira, a posebno za ekonomiju.

Upravo su inovacioni vaučeri finansijski instrument, koji ima za cilj da unapredi relevantnost naučno-istraživačke zajednice, kroz podsticanje interakcije između nauke i privrede, zaključio je Popović.

Namera je da se mala i srednja preduzeća iz privatnog sektora, podstaknu da koriste usluge javnih naučno-istraživačkih institucija, kako bi poboljšali svoje proizvode, procese, veštine i usluge i omogućili im konkurentnost na tržištu, navodi se u saopštenju.

Maksimalni iznos po odobrenom vaučeru je do 800.000 dinara, a za ovaj program je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno ukupno 24 miliona dinara.

#Nenad Popović

'